2014. március 13., csütörtök

Pizza divino!


Rájöttem, hogy kik a gazdáik a kertben titokzatosan élő macskáknak. Mikor ideköltöztünk az itt lakók közül egyetlen öregember érdeklődött az idejövetelünk felöl, úgy hogy a kapuban utamat állta és hosszasan, feltartóztatva bámult. Mindezt úgy hogy két bőrönd és megszámlálhatatlan zacskó és veríték csüngött rólam. A barátaim szerint csak a lábaimat fikszirozta, de én már akkor is kételkedtem benne. A fürkészése azóta is a legrejtélyesebb lakóvá teszi. Hosszú lódenkabátjában esténként elindul a kutyájával feltérképezni az utcát, ráérősen és megvetően minden este. A barátom figyelmeztetett, hogy véletlenül se köszönjek neki, mert bár minden igyekezete ellenére neki is sikerült többször ráköszönnie, az öreg csak bámult vissza rá mélységes ellenszenvvel, majd továbbállt. Köszönés nélkül.  Ők ketten a feleségével a gazdáik  ezeknek a szerencsétlen macskáknak, akik azon az elhagyatott, ember által évek óta nem érintett teraszon és kertben most már az urak. Az öreg feleségét sosem látni, csak a föl-le gördülő zsaluk hangját lehet időnként hallani, amikor  az idegen neszek után nyomozva leselkedik az ablaknál. A készülő pizzámnak nem sok köze volt hozzájuk, csupán annyi, hogy amíg vártam a remélhetően finom ebédre, elmerengtem milyen lehetett ez a két idős ember hajdanán. 
Na és akkor  az a pizza. Aki a magas glikémiás indexe miatt fél a tápióka liszttől, ne féljen, jobb helyeken lehet már venni csökkentett tartalmút is. Megjegyzem, én sem rajongok azért amiket olvastam róla, érdekes mégis, hogy az összes külföldi oldal előszeretettel és rendszeresen használja mindenhez. Néha mértékkel lehet szerintem.


Hozzávalók a laphoz

1 bögre kókuszliszt
1 bögre tápiókaliszt
2 ek útifűmaghéj
1 kanál rozmaring, oregano
pár csipet só
1 csipet szódabikarbóna
1 ek foghagyma granulátum vagy 2 cikk foghagyma 
3/4 bögre olivaolaj
2 tojás
víz, amennyit felvesz


Összekeverjük a száraz hozzávalókat, majd hozzáadjuk a tojást, az olajat és apránként a vizet. Ilyen állagú masszát kell kapnunk.



Betesszük tíz percre a sütőbe elősütésre, majd meglocsoljuk olivaolajjal, paradicsomlével és rátesszük a feltéteket.  Én csináltam egy kolbászos rukkolást, a maradék tésztából pedig egy szardíniás verziót is. 




Feltétek

1.
kolbászkák
fél póréhagyma
2,3 cikk foghagyma
pár darab pepperoni
tetejére rukkola és parmezán



2.
paradicsomos szardínia konzerv összenyomkodva
fél póréhagyma 
pár darab pepperoni
2 cikk foghagyma


A pizza lapja szuper lett, vágható (ami nagy kincs a paleoban),omlós, satöbbi. Csináltam hozzá egy salátát jégsalátából és  a maradék rukkolából, meglocsolva egy kis tök- és lenolajjal. Imádom a pizzát salátával.


4 megjegyzés:

  1. Válaszok
    1. Ja, jol nez ki. De komolyan en nem ertem ezt az egesz paleo oruletet..miert kell paleo pizza? Az osember sztem egyaltalan nem evett pizzat ha mar itt tartunk..

      Törlés
  2. Amiota a paleot eszem 16 kilot fogytam. Nekem ez eleg bizonyitek, hogy van ertelme!

    VálaszTörlés
  3. En a rukkolas verziot fogom kiprobalni!

    VálaszTörlés