2014. február 26., szerda

Thai sütőtökkrémleves

Hegyekben állnak a hatalmas sütőtökök a sufniban, Balatonról jönnek. Ekkora tököt félbevágni emberes feladat, ha ez megvan, jöhet a magok elszakítása a gyökereiktől, amin ha túlvagyunk, akkor itt egy jó tipp ezek megtisztítására (Jamie Oliver tizenöt perces szösszeneteiben láttam): egy nagy tál vízbe dobjuk őket, és rögtön levedlik magukról a nyálkás rostokat. Aztán lehet is pirítani őket. A leveshez a  tök felét kisebb  darabokra vágjuk és megsütjük. Egy kanál kókuszzsírban  megfonnyasztjuk a foghagymát, a hagymát  és rátesszük a sült tököket is. Kicsit kevergetjük a zsíron, aztán felöntjük annyi vízzel, hogy a pépesítés után még krémes, sűrű állagú maradjon. Sózzuk, borsozzuk, majd  ráöntjük a 3 deci házi kókusztejet is. Ezután jöhet a bolondítás:1-2 kanál tom kha kai-t teszünk bele. Ez egy kókuszpaszta, ami galangált és citromfüvet is tartalmaz, így kicsit fűszeres, savanykás lesz tőle a leves. Minden ázsiai boltban lehet kapni.



Én tettem bele  chilit is, mert mindenbe teszek, ami nem sütemény.


Pontos hozzávalók

1 nagy tök fele

5 gerezd foghagyma
1 fej hagyma
3 deci kókusztej
2 ek kókuszpaszta (tom kha kai)
víz
só, bors, chili

Tetejére

pirított szalonna vagy sonka
tökmagolaj





így készül a házi kókusztej

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése